Около пет години преди да се оттегли от активната политика,

...
 Около пет години преди да се оттегли от активната политика,
Коментари Харесай

Капитал: Ахмед Доган купи ТЕЦ Варна

 Около пет години преди да се отдръпна от дейната политика, водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган беше споделил: " Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на компаниите в страната. " Сега, пет години след покушението против него, почетният ръководител на придвижването се трансформира във фактора, от който зависи да има ток за всички консуматори, в случай че има дефицит. Новата роля идва през Топлоелектрическа централа " Варна ", на който Доган към този момент е мажоритарен притежател.

Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от фамилията на близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни дарове през така наречен леден запас. С контракти от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от фамилната транспортна компания " Сигда ", през която беше добита Топлоелектрическа централа " Варна ", за най-малко 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ. Така политикът, произнесъл откровената фраза за " обръчите от компании " на партиите, за пръв път персонално и напълно публично придобива значителен бизнес актив. Данаил Папазов не бе открит на мобилния си телефон и не отговори на изпратените текстови известия със питане за коментар по тематиката.

Позабавената договорка

Сделките са подписани при започване на август, само че са вписани чак на 4 септември, като евентуално причина за забавянето е сривът на Търговския указател. Заявлението е подадено още на 9 август и от приложените към него контракти излиза наяве, че Доган е купил от Станислав Папазов 36% от " Сигда ", а от сестра му Ивелина - 34%. След продажбата двете деца на някогашния министър остават надлежно с 16 и 14%. Цената на придобиване на каузи от Доган не става ясна, защото е уредена в анекси, които обаче не са приложени.

Семейството на Папазов на 20 декември 2017 година закупи централата за най-малко 48.5 млн. евро от чешката CEZ (толкова е сумата, посочена от CEZ в доклада като чист доход от продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна " ), която я беше затворила от 2015 година, защото я считаше за стопански нежизнеспособна и генерираща единствено загуби. Около половината от сумата - малко над 24 млн. евро, беше финансирана с заем от Първа капиталова банка с много високата за пазарните равнища 7.5% рента. Повечето от останалите пари евентуално са пристигнали от наличния кеш в самата Топлоелектрическа централа " Варна ". От годишния доклад на компанията излиза наяве, че 37.5 млн. лева от наличните година преди този момент 43 млн. лева са предоставени като настоящ заем на свързани лица.

По всичко проличава, че договорката не води до действителна промяна на контрола, защото не се плануват никакви промени в управлението, нито най-малко представител на новия мажоритар в борда. На общото заседание ден след договорката " Сигда " остава с двамата си шефове - Данаил Папазов и сина му Станислав, като е взето странното решение сдружението " да продължи да съществува и да развива активността си като сдружение с лимитирана отговорност с непроменена компания, седалище и адрес на ръководство, предмет на активност, капитал, ръководство и посланичество ". Само е изменен уставът му, като е отразен новият съучастник, като въпреки всичко Папазови ще имат блокиращ глас при основни решения за компанията, които би трябвало да се вземат единомислещо или с 3/4 от гласовете. В Топлоелектрическа централа " Варна " към този момент също няма промени в борда, в който с изключение на изпълнителния шеф Данаил Папазов, влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов. Първият е дълготраен финансов шеф на " Пристанище Варна " ръководеното от 2001 до 2013 година от Папазов, който той като транспортен министър назначава за ръководител на управителния съвет на НКЖИ. А вторият е дълготраен управител в разнообразни държавни енергийни компании, в това число изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и по времето на министър Папазов член на борда на БЕХ. Христозов също е считан за непосредствен до Движение за права и свободи и депутата от партията Делян Пеевски.

Съживената централа

Топлоелектрическата централа край Варна има шест генерационни блока с обща конфигурирана мощност 1260 MW. Проектирана е да работи на вносни антрацитни въглища, което я прави неизползваема при влизането в действие на европейските екологични стандарти поради излъчванията нездравословни газове, отделяни при горенето. Чешката енергийна компания закупи ТЕЦ-а през 2006 година след приватизацията на електроразпределителните сдружения в България, като тогава заплати 206 млн. евро за нея. Оттогава мениджърите на CEZ от време на време са изтъквали, че обектът във Варна е стопански неблагоприятен, защото не е кадърен да възвърне нужните вложения в очистващи съоръжения. Вариант за употреба е ТЕЦ-ът да превключи от въглища на газ, което изисква инвестиция в замяна на горивните съоръжения, само че той бе отритнат поради невъзможността да се подсигуряват доставките на природен газ.

Въпреки тъжните констатации за капацитета на ТЕЦ-а на някогашния притежател новият съумява бързо да я съживи и от 20 чиновници в края на 2017 година към юни 2018 година в нея към този момент работят 168 души. Възраждането идва главно с помощта на дарове от страната и без действително да създава ток. Това стана посредством студения запас - мощности, които не работят, само че получават пари от държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани.

През януари, няколко седмици след договорката, ръководещите изненадващо и без никакви претекстове смениха цялото управление на ЕСО. За един от новите началници - Антон Славов, вицепремиерът Валери Симеонов сподели, че е " под директното влияние " на Георги Христозов. Едно от първите дейности на новите шефове на ЕСО бе да изискат да се усили размерът на студения запас - от 500 МВт средногодишно до 650 МВт, което беше утвърдено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова без ясна обосновка. Същевременно държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " изненадващо се отхвърли от своите мощности леден запас. Тези две дейности действително отвориха място за Топлоелектрическа централа " Варна ", чиито блокове са с по 210 МВт. След това на 13 април централатаскоростно се снабди с ново сложно позволение от Изпълнителната организация по околна среда, което разрешава 4-и, 5-и и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища.

 

А дни преди влизането на Доган в централата тя дружно с няколко ТЕЦ-а, свързани с Христо Ковачки, завоюваха търговете на ЕСО за леден запас от 1 август доникъде на идната година, когато ще се проведат нови търгове. По тази линия ръководената от Папазов компания ще получи 27.4 млн. лева

Какво получава Доган

Накратко договорката ще обезпечи на почетния водач на Движение за права и свободи един добре напомпан бизнес с обезпечен паричен поток за най-малко година напред. Това може да е добра основа за официализиране на средствата и владенията на Доган, който явно по сходство на депутата от партията му Делян Пеевски влиза във фаза на изсветляване. Към момента Пеевски е публично най-богатият български политик с 37 млн. лева декларирани приходи единствено за 2017 година и участия в разнообразни компании, в това число и медийната група на " Телеграф ". Допреди няколко години декларациите му съдържаха единствено скромни спестявания и остарял автомобил Opel.

 

Самият Доган към този момент пет години не заема обществена служба и не подава имуществени заявления, тъй че няма настояща информация за персоналното му благосъстояние. Въпреки това, поради че до момента той не е имал солидни бизнес участия и недвижимо имущество, няма доста разновидности по какъв начин може той да е натрупал значително публично положение. Затова и договорката макар незнайната цена, оставя въпроси по какъв начин някогашният политик я е финансирал. Ако цената е най-малко платеното осем месеца по-рано, даже и без дълга към ПИБ (който е в самото " Сигда " ) и погасеното с кеша в компанията остава сума от към 4 млн. евро, с каквито най-малко преди няколко години Доган не разполагаше публично. А в случай че цената е толкоз ниска, че да кореспондира със спестяванията на Доган, би било необяснимо за какво Папазови са склонни да продадат толкоз на ниска цена и на загуба. 

Дълготрайните активи на Топлоелектрическа централа " Варна " преди продажбата по баланс са 10 млн. лева за 2016, само че новият притежател трансформира счетоводната политика и ги преоценява на 275 млн. лева Вследствие на това компанията регистрира и 65 млн. лева доход - 55.4 от възобновена амортизация на оборудванията и още 8.7 от възобновена провизия за рекултивация на замърсявания.

Така без създаден и 1 МВт сдружението регистрира 60 млн. лева облага преди налози при 5 млн. лева загуба година по-рано. На база на този резултат през март Топлоелектрическа централа " Варна " е разпределило и 30 млн. лева дял на " Сигда ". Не е ясно дали тази сума е налична, или е била чисто счетоводна - да се употребява, с цел да се покрие заемът от самата централа за финансиране на покупката й в края на 2017

 

Източник: capital.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР